Fotovoltaik Enerji Sistemleri Nedir?

Fotovoltaik Enerji Sistemleri Nedir?

Fotovoltaik kelime anlamı bakımından güneş panelleri ile güneşten elektrik üretme çeşididir. Güneş panelleri üzerine düşen güneş ışınlarını direk olarak doğrusal akıma dönüşmektedir. Akımın iletilmesi için yarı iletken olarak bilinen galyum, kadmiyum, arsenit gibi materyalleri kullanılmaktadır.

Fotovoltaik sistemler 2 çeşide ayrılmaktadır. Şebeke bağlantılı sistemler ve Şebekeden ayrık sistemler. 

Fotovoltaik sistemlerde bulunan şarj kontrol cihazının amacı güneş panelinden gelen dc enerjileri düzenleme yaparak, voltaj ve akımı sabitlemektir. Şarj kontrol cihazı bulunmayan sistemlerde voltaj ve akım sabit değildir bu sebepden dolayı verimli bir akış sağlanamaz. Şarj kontrol cihazı kullanılmasının bir diğer sebebi ise aküyü aşırı şarjdan korumaktır. 

Solar depolamalı off grid sistemler için akünün kalitesi çok fazla önemlidir. Şarj-deşarj verimliliğin yüksek olması, ömrünün uzun olması bu sistem için önem taşımaktadır. 

Off grid sistem, elektrik şebekesinden ayrı bir şekilde kurulmaktadır. Güneş paneli ile açığa çıkan elektiriği aküler ile depolama sağlayıp elektrik enerjisine dönüştüren sistemlere denilmektedir.